Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
MEDLEMSKONFERENCE 2017PROGRAM FOR MEDLEMSKONFERENCEGENERALFORSAMLING 2017INFORMATIONSMØDE, AALBORG UNIVERSITETSHOSPITALERFARINGSUDVEKSLINGSMØDERFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse
     

2016 - Klinisk vejledning

”Klinisk vejledning for almen praksis – hypo- og hyperthyreose hos voksne”
 

Sådan hedder den vejledning, der i april 2016 er sendt ud til alle praktiserende læger, en vejledning i behandling af for lavt og for højt stofskifte. Vejledningen er udarbejdet af en gruppe praktiserende læger, og den oplyser blandt andet om diagnose, årsager, udredning, behandling og kontrol samt om måling af blodprøver.

 
Det er rigtig godt, at der nu er kommet en sådan vejledning, for det sætter fokus på at få diagnosticeret stofskiftesygdomme og på at få dem behandlet korrekt og i tide.
 
Tidligst mulige diagnose har altid været en af Thyreoidea Landsforeningens mærkesager, og derfor er det godt, at der i vejledningen er blevet udformet et skema med tilstande, hvor den praktiserende læge bør måle TSH. Her er blandt andet nævnt en lang række andre autoimmune sygdomme, demens, depression og ikke at forglemme en familiær disposition.
 
Ved højt stofskifte anbefales det, at alle nydiagnosticerede patienter henvises til endokrinolog med henblik på videre udredning og behandling.
 
Ved lavt stofskifte anbefales behandling hos den praktiserende læge, med mindre der er tale om meget lavt stofskifte, struma, gravide og kvinder med graviditetsønske. I disse tilfælde anbefales også henvisning til endokrinologisk afdeling. Vejledningen anbefaler også henvisning til endokrinologisk afdeling, hvis patienten fortsat har symptomer, på trods af at blodprøverne er blevet normale igen. Hvis patienten har subklinisk lavt stofskifte (defineret som TSH over referenceintervallet og ingen eller kun lette symptomer, red.) og planlægger graviditet, så anbefales der også tidligst mulige henvisning til endokrinologisk afdeling.
 
Vejledningen anbefaler en årsstatus for alle stofskiftepatienter med blodprøver samt en klinisk vurdering af eventuelle symptomer. Det er rigtig godt, at det nu ligger som en decideret anbefaling.
 
Vedr. blodprøvetagning er der i denne vejledning andre anbefalinger i forhold til den nationale behandlingsvejledning for lavt stofskifte, som er udarbejdet af endokrinologerne. Denne vejledning anbefaler en blodprøve, før patienten tager sin daglige medicin, også selv om der er tale om T4-medicin. Den siger dog også, at et alternativ kan være, at patienten får taget sin blodprøve nogenlunde på samme tidspunkt hver gang.
 
Det sidste er helt i tråd med, hvad vi anbefaler i foreningen. For langt de fleste stofskiftepatienter har en lille variation i TSH ikke den store betydning. Om TSH ligger på 0,9 eller 1,2, hvis man ellers har det godt, bør ikke have betydning. Har man som patient det ikke godt, trods blodprøvetal i referenceområdet, så er blodprøvetidspunkt i forhold til medicinindtag en af de ting, man bør overveje. Det er dog værd at bemærke, at hvis man ikke har det godt, bør man ifølge vejledningen netop henvises til endokrinolog.


En vejledning som denne vil altid være genstand for debat. Når den udarbejdes, gøres der nogle tilvalg, og dermed også nogle fravalg, i det der omtales. Der vil altid være interessegrupper, som synes, at et emne skulle have haft en anden omtale, eller at noget andet burde have været med.

 
Thyreoidea Landsforeningen vælger at fokusere på, at der nu ligger et værktøj ude hos alle landets praktiserende læger, og når de bruger det, så bliver rigtig mange stofskiftepatienter hjulpet, og mange bliver forhåbentlig også diagnosticeret på et tidligere tidspunkt end ellers.
 
Vi vælger også at fokusere på, at dét, at der er lavet en vejledning, automatisk øger bevidstheden om og fokus på stofskiftesygdomme. Rigtig mange praktiserende læger deltager i de næste måneder på kurser i behandling af stofskiftesygdomme rundt omkring i landet som opfølgning til udsendelsen af vejledningen. Det vil blive til gavn for både nuværende og kommende stofskiftepatienter.


Klinisk vejledning om hypo- og hyperthyreose hos voksne