Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Informationsmøde på Odense Universitetshospital

Ny forskning og god debat i Odense
 
Tekst af Jytte Flamsholt Christensen
Foto af Bente Julie Lasserre
 
Der var deltagere fra både Jyderup og Jylland - og naturligvis fra Odense og resten af Fyn – til Thyreoidea Landsforeningens informationsmøde på Odense Universitetshospital (OUH, red.) den 22. november. Cirka 120 patienter og pårørende fik dermed hørt flere yngre læger med tilknytning til OUHs endokrinologiske afdeling fortælle veloplagt om deres forskning.
 
Bente Julie Lasserre fra Thyreoidea Landsforeningen bød velkommen og fortalte kort om foreningen, der fylder 20 år i januar 2017, og om foreningens arbejde og samarbejde med lægerne, der har været en grundpille i alle 20 år.
 
Professor, dr. med. Laszlo Hegedüs var guide gennem aftenens foredrag. Der var lagt op til en lang aften, men tilsyneladende var den ikke for lang, hvis man skal dømme ud fra den afsluttende spørgelyst.
 
Grøn stær og stofskiftesygdom
Første foredrag holdt lægerne Frans Brandt og Marianne Thvilum, der har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem øjensygdommen grøn stær og stofskiftesygdom. Den korte version af de to forskeres svar er, at der ikke er en påviselig sammenhæng mellem udvikling af hverken lavt eller højt stofskifte og udvikling af grøn stær. Frans Brandt og Marianne Thvilum vil skrive mere om resultaterne i en artikel i bladet på et senere tidspunkt.
 
Graves’ øjensygdom
Næste foredrag handlede også i nogen grad om øjensygdom. Overlæge Thomas Brix har undersøgt, om Graves’ øjensygdom medfører øget sygelighed og/eller øget dødelighed sammenlignet med Graves’ sygdom uden øjensygdom. Thomas Brix indledte med at fortælle, at af alle patienter med Graves’ sygdom – der er en autoimmun sygdom – vil 25 pct. have milde øjensymptomer, mens 5 pct udvikler øjenproblemer i alvorlig grad.
 
”Man ved, at de, der har øjensymptomer, har en alvorligere grad af sygdommen, sagde Thomas Brix. ”Men den behandling (binyrebarkhormon), der bruges ved Graves’ øjensygdom - foruden rygning, der også kan være en udløsende årsag til Graves’ øjensygdom - er i sig selv med til øge dødeligheden”.
 
Han kunne dermed konkludere, at øjensygdommen ikke i sig selv øger dødeligheden, men at der er en lille overdødelighed hos patienter med Graves’ øjensygdom. Thomas Brix har også set på sammenhængen mellem Graves’ sygdom og anden sygdom og fortalte, at flere studier har påvist, at der er større risiko for at få f.eks. cøliaki, men ikke leddegigt og diabetes.
 
”Men vi venter stadig på, at Graves’ sygdom bliver sammenholdt med andre store sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme”, sagde Thomas Brix, der også berørte den forringelse af livskvaliteten, som af flere er påvist ved Graves’ øjensygdom.
 
Selen – skal-skal ikke
Aftenens tredje foredrag holdt læge Kristian Winther. Emnet var, om selentilskud bør anbefales i behandlingen af Hashimotos og Graves’ sygdom.
 
Det korte svar fra Kristian Winther, som har skrevet sin ph.d.-afhandling om emnet (On the clinical relevance of selenium supplementaion for the thyroid), er, at ”det kan man ikke svare på ud fra den forskning, der findes”. Han er derfor allerede i gang med yderligere undersøgelser, der skal give mere viden om selen og stofskiftesygdom.
 
Debat med mange spørgsmål
Dr. med. Steen Bonnema var ikke bare ordstyrer på aftenens afsluttende debat, men øste også undervejs ud af sin mangeårige erfaring som speciallæge i thyreoideasygdomme og nære kontakt med patienter.
 
Fra deltagerne var der bl.a. spørgsmål om forskellen på Euthyrox og Eltroxin og om lægernes tilbageholdenhed med at udskrive det såkaldt ”naturlige stofskiftehormon” fra grise.
 
Som afslutning på aftenen takkede Bente Julie Lasserre lægerne og gav dem hver tre flasker vin for deres medvirken, for ”derudover stiller lægerne op uden honorering”, sagde hun.