Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Informationsmøde med diætist Mette Pedersen

Beklager: ”Her er ingen mirakelkur”

 
Diætisten Mette Pedersen opfordrede til tålmodighed med vægttab som stofskiftepatient, da hun holdt oplæg d. 12. marts på informationsdag på Frederiksberg Hospital.
 
Af Kristina Schønnemann
 
Mette Pedersen var informationsdagens anden oplægsholder på Frederiksberg Hospital. Men med en overskrift, der lød ”kampen med stofskiftet, diætistens råd når du rammes af stofskifteproblemer”, var hendes oplæg bestemt værd at vente på.
 
Mette Pedersen er ansat på klinik for hormonsygdomme på Gentofte Hospital. Efter at være stødt på en del stofskiftepatienter med vægtproblemer i sit virke på hospitalet har hun kastet sig ud i et bogprojekt med samme titel. For kampen med vægten er – ifølge Mette Pedersens erfaringer – desværre hårdere for stofskiftepatienter end andre, ligeså stålsatte danskere. Hun peger på, at stofskiftepatienter generelt har flere arenaer, de kæmper på samtidigt: sygdom, medicin, træthed og vægtproblemer.
 
”Alle med velregulerede stofskifter burde kunne tabe sig, men tempoet er forskelligt. Vi er alle sammen forskellige, og sundhedsidealerne er også forskellige. Er man som patient dysreguleret, nytter vild motion og diæter ikke,” konkluderer Mette Pedersen.
Kommer stofskiftet så på plads, kan det egentlige arbejde gå i gang. For nogle kan kosten være lettere at kontrollere, fordi sygdommen kan gøre én så træt, at man faktisk ikke orker at komme op og i gang. Men selvom motion kan være en udfordring, er det altid godt at få rørt sig, mindede diætisten om.
 
”Min erfaring er, at for mange, der har stofskifteproblemer, er det nemt og hurtigt at tage på, men det går meget langsommere, når det er den anden vej. Jeg vil sige, det tager omkring fire gange så lang tid at tabe sig for en stofskiftepatient som for en almindelig patient. Og det er jo ikke fair.”
 
Det er derfor vigtigt ifølge Mette Pedersen, at man kan tale ud om sine frustrationerne i forløbet. Tålmodigheden er ofte hårdt spændt for. Derfor er der også mange, der håber på ”en kur, der dur”, men her må Mette Pedersen skuffe de håbefulde.
 
Hun har hørt om mange, ganske fantasifulde mirakelkure, men konkluderer alt i alt, at der ikke findes én kur, som løser problemet for Jensen, Nielsen og Olsen i et snuptag. Hvad der virker for naboen, virker ikke nødvendigvis på genboen, og det skal man også indstille sig på, sluttede Mette Pedersen af med.
 
”Jeg ville tænke, at et vægttab på 200 g om ugen er en succes – men der kan andre jo have andre forventninger. Man skal også spørge sig selv, om livskvaliteten følger med. Derfor anbefaler jeg realistiske mål. Forvent ikke, at det går hurtigt, for et vægttab kræver både tid og vedligehold.”
 
Tre opmærksomhedspunkter i forhold til din kost:
 
Hvede – med autoimmune stofskiftesygdomme bør du være opmærksom på glutenintolerance/cøliaki.
 
Sukker – de fleste kan da tåle det, men alt med måde. Overvej om du kan skære ned.
 
Kolesterol - der kan være tendens til højere kolesteroltal, når man har en stofskiftesygdom.
 
Kilde: Mette Pedersen
 
 
Fakta om Mette Pedersen
 
Ansat på klinik for hormonsygdomme, Gentofte Hospital
 
Formand for foreningen af kliniske diætister
 
I gang med at skrive en bog om kampen med stofskiftet sammen med
Charlotte Humble Andersen, diætist ved Frederiksberg Hospital