Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Informationsmøde den 6. okt. på Bispebjerg Hospital

Mødet på Bispebjerg i 2009 havde det største deltagerantal i foreningens historie. I år var fremmødet ikke slet så stort, hvilket nok skyldtes de annoncerede emner. Interesse for emnerne skortede det dog ikke på, hvilket den store spørgelyst viste.

 
Efter en kort velkomst talte klinikchef, overlæge Hans Perrild om: Graviditet og thyreoideasygdom. Forholdsregler før, under og efter graviditet hos thyreoideasyge.
 
 
Gravide, der har en kendt/nydiagnosticeret stofskiftesygdom bør følges af en speciallæge – endokrinolog eller obstetriker. Endvidere bør lægen være opmærksom på følgende risikopatienter:
 
- kvinder med familiær historie af thyreoideasygdom
 
- kvinder med fertilitetsproblemer
 
- kvinder med struma
 
- kvinder med kendte thyreoidea antistoffer
 
- kvinder med type 1 diabetes
 
- kvinder med andre autoimmune lidelser
 
- kvinder med tidligere abort eller for tidlig fødte
 
- kvinder med depression efter fødsel
 
Det er ligeledes vigtigt at medicinering under graviditet justeres. Eltroxin/Euthyrox dosis sættes op hos patienter med lavt stofskifte. Kombinationsbehandling ved for højt stofskifte bør undgås, fordi PTU/Thycapzol passerer moderkagen i højere grad end Eltroxin/Euthyrox.
 
 
Af de mange spørgsmål undervejs fremgik det, at man selvsagt bekymrede sig om, hvilken påvirkning fosteret var udsat for, når man har en stofskifte-sygdom.
Er ens stofskifte velbehandlet er risikoen meget lille. Har man en ikke kendt stofskiftesygdom, handler det om, at komme i behandling hurtigst muligt.
 
På et møde i Dansk Thyreoidea Selskab den 28. oktober 2010 vedtages de nye kliniske retningslinjer for behandling af thyreoideasygdomme.
 
Nederst på nuværende udgave af faktabladet på hjemmesiden er der et link, der henviser til Dansk Thyreoidea Selskabs retningslinier vedtaget i 2008. Her kan man læse udførligt om graviditet og stofskifte.
 
Thyreoidea Landsforeningen er ved at revidere faktabladet om Graviditet og Stofskifte, og det vil i den nærmeste fremtid blive lagt på hjemmesiden.
 
Efter en kort pause talte overlæge Nils Knudsen om:
Thyreoidea Hormon Analoger. Hvad kan man bruge nye
kunstige thyreoideahormoner til?
 
Analog betyder tilsvarende/lignende og kendes fra bl.a. medicin, hvor der kan udleveres medicin af et andet mærke, såfremt indholdet er tilnærmelsesvis det samme.
 
Som bekendt påvirker stofskiftehormoner alle organer i
kroppen: Hud, hjerne, hjerte, lever, muskler, knogler, mave/ tarmsystemet osv. Hormonerne føres via blodet ind i cellekernerne, hvor der findes receptorer, og hvor T4 omdannes til T3.
 
Der findes to slags stofskiftehormon-receptorer – Alfa og Beta, og de findes ikke begge i det samme væv.
Kan man derfor designe kunstige hormoner, der kun har effekt på den ene receptor, er det selvsagt af stor betydning for fremtidige behandlingsmuligheder.
 
Ligeledes er der stor interesse for kunstige hormoner, der kan sænke kolesterol, afhjælpe skaldethed samt reducere overvægt m.fl. - ikke mindst ud fra en økonomisk betragtning.
 
 
Fra Thyreoidea Landsforeningen siger vi tak til de fremmødte for den udviste interesse og ikke mindst til Hans Perrild og Nils Knudsen for deres indlæg.
 
Ref. Kirsten Matthiesen