Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Informationsaften den 12. marts

Næstved Sygehus

Vi har før været på Næstved Sygehus med forskningslektor, overlæge, dr. med Jan Kvetny som foredragsholder og ved, at vi får et spændende indlæg om stofskiftesygdomme.

Det var derfor glædeligt at se, at rigtig mange interesserede dukkede op - så mange at siddepladserne slap op. De sidste måtte sidde på borde eller nøjes med en ståplads.Thyreoidea Landsforeningens formand, Lis Larsen bød velkommen til de fremmødte
og overlæge Jan Kvetny.

Specielle tilstande ved Thyreoideasygdomme var overskriften på Jan Kvetnys indlæg, og han talte derfor ikke så meget om de velkendte emner - for lavt og for højt stofskifte, men generelt om stofskifte samt autoimmune stofskiftesygdomme.

Hvorfor hedder det stofskifte?
Alt liv har brug for ernæring (mad) for at leve og få energi. Energien frigøres ved en forbrænding ved hjælp af ilt. Iltoptagelsen i kroppen styres af hormoner fra skjoldbruskkirtlen.

Skjoldbruskkirtlen består af celler, der laver stofskiftehormonerne Trijodthyronin, der indeholder 3 iod-atomer (T3) og Thyroxin, der indeholder 4 iod-atomer (T4).

T4 svarer til Eltroxin og T3 til Liothyronin og Thybon.

Hormonerne er afgørende for reguleringen af kroppens varmeproduktion samt for energiomsætningen. Cellerne skal bruge jod, og da den naturlige forekomst heraf i Danmark ligger under WHO’s anbefaling, tilsættes jod til almindelig bordsalt.

Skjoldbruskkirtlen selv reguleres af hormoner fra Hypofysen og Hypotalamus, der sidder på hjernens underside.

Producerer skjoldbruskkirtlen ikke nok T3 og T4, øges produktionen af TSH (Thyreoidea Stimulerende Hormon). Produceres der for meget T3 og T4, falder produktionen af TSH.

Skjoldbruskkirtlen har ikke nogen fast størrelse, og størrelsen fortæller derfor intet om, hvor aktiv den er.

Hvad er antistoffer?
Årsagen til for højt eller for lavt stofskifte er ofte en autoimmun betændelsestilstand, der ødelægger skjoldbruskkirtlens hormonproduktion.

Thyreoidea antistoffer er blodproteiner (æggehvidestoffer), som reagerer mod visse af patientens egne proteiner i skjoldbruskkirtlen.

Årsagen til dannelsen af antistoffer er ukendt, men de kan både hæmme og stimulere dannelsen af stofskiftehormoner.

Antistoffet TPO medfører en hæmning af skjoldbruskkirtlens funktion, og kan forekomme både ved for lavt og for højt stofskifte. Findes TPO antistoffer i forbindelse med graviditet, kan der være en risiko for at moderen udvikler en stofskiftesygdom efter fødslen (post partum thyreoiditis). Antistofferne går også over i moderkagen og kan give lavt stofskifte hos den nyfødte.

Antistoffet TRAb stimulerer primært hormonproduktionen og medfører for højt stofskifte. Disse antistoffer kan også give anledning til forhøjet stofskifte hos fosteret i den sidste tredjedel af graviditeten samt medføre forbigående forhøjet stofskifte hos den nyfødte.

I Danmark checkes alle nyfødtes stofskiftefunktion.

Jan Kvetny pointerede, at der stadig er mange ukendte faktorer omkring stofskiftesygdomme.

Han nævnte også, at man i Næstved arbejder på igangsættelsen af en stor helbredsundersøgelse omfattende 60.000 personer. Heri vil også indgå stofskiftesygdomme.

Der var som altid afsat tid til spørgsmål, og da mødedeltagernes spørgsmål var korte og præcise, var der rigtig mange, der fik svar.

Til slut takkede Lis Larsen Jan Kvetny for hans medvirken til et rigtig godt og informativt møde.

Efter en kort pause gik man over til afholdelse af foreningens generalforsamling.

Referent: Kirsten Matthiesen