Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Informationsaften den 22. januar

OUH

Vi er altid spændte på hvor mange, der dukker op til vores informationsaftener. Denne gang var vi på forhånd advaret om, at der var en vigtig håndboldkamp i fjernsynet - og måske - er fynboerne meget håndboldinteresserede. Fremmødet denne aften var desværre langt under, hvad vi normalt ser i Odense.

Lis Larsen kunne dog byde et hjertelig velkommen til de fremmødte samt de to læger, der forestod aftenens program: Professor, overlæge, dr.med. Laszlo Hegedüz (LH), Endokrinologisk afd. M, OUH og overlæge, ph.d. Christian Godballe (CG) øre-, næse-og halskirurgisk afd. F. OUH.

Laszlo Hagedüz lagde for i sædvanlig engageret stil om diagnostik og behandling af Thyreoidea associeret ophthalmopati (TAO).

Han gennemgik først de undersøgelser, der kan komme på tale i forbindelse med stofskiftesygdomme, inkl. øjenundersøgelse, betændelse i skjoldbruskkirtlen og cancer.

Blodprøver
Undersøgelse for antistoffer
Ultralyd scanning
MR og CT scanning
Vævsprøver - finnålebiopsi.

LH kaldte TSH for kroppens termostat, og hvis han kun kunne fortage 1 prøve, var det undersøgelse af TSH niveau, da det ville give et overordnet billede af, om noget ikke var, som det skulle være.

Billeddiagnostik bruges til at fastlægge skjoldbruskkirtlens struktur? Er den ensartet forstørret, er der 1 eller flere knuder? Hvordan er deres konsistens - er de solide eller cystiske?

Da vi har skrevet om øjenproblemer i sidste nr. af Thyreoidea Bladet, vil jeg ikke komme nærmere ind på dem her.

LH pointerede vigtigheden af at stille uddybende spørgsmål til patienterne i forbindelse med øjenproblemer:

Hvor længe har det stået på?
Er tilstanden stabil?
Er den forværret?
Er der gener ind imellem eller altid?
Kan generne holdes ud?

Lægens og patientens forventninger kan være forskellig og det er vigtigt, at de afstemmes.

LH pointerede kraftigt vigtigheden af at stoppe med rygning. Selv en nedsættelse af forbruget vil forbedre resultatet af behandlingen.

Efter en kort pause fortalte Christian Godballe herefter om diagnosticering, behandling og kirurgi i forbindelse med Thyreoidea cancer.

En stor del af befolkningen har knudedannelser i skjoldbruskkirtlen, men der findes kun knapt 140 tilfælde af cancer i kirtlen om året i Danmark.

Dvs. 2,6 tilfælde pr. 100.000/pr. år. (3,7 er kvinder, 1,4 er mænd).

Der er megen fokus på og interesse for området, og der arbejdes på at finde bedre diagnostiseringsmetoder. Også inden for den kirurgiske behandling kommer der nye hjælpemidler til.

Ultralydsscanning er også her en vigtig dels af undersøgelsen samt en nødvendig vejledning for finnålsbiopsi.

Scintigrafi er standard undersøgelse, der fortæller om, hvordan skjoldbruskkirtlen fungerer, men den kan ikke vise om der findes god- eller ondartede celler.

Ved en finnålsbiopsi udtages en vævsprøve, der så undersøges af en patolog.

Patienterne spørges ud, om der er fortilfælde i familien, om man har været udsat for stråling eller radioaktivt udslip og om generelle sygdoms-/sundhedsforhold.

Han nævnte herunder en arvelig form for cancer - MEN2.

Findes den hos en patient, indkaldes den nærmeste familie altid til nærmere undersøgelse.

Et af foreningens medlemmer, har fortalt om sit og familiens forløb i Blad nr. 4 i 2006.

Hvis der er bestyrket mistanke om cancer opererer man altid, men der kan også blive tale om radioaktiv jodbehandling eller - i sjældne tilfælde - ekstern strålebehandling.

Herefter viste CB billeder fra operationer. De var ikke mere "blodige" end at (næsten) alle tålte at se dem.

Der blev vist hvordan man frilagde skjoldbruskkirtelen ved et "kravesnit" nedadtil foran på halsen, hvordan man sikrede, at de tynde nerver til stemmebåndene blev frilagt, bl.a. ved hjælp af en "nervestimulator, der reagerer, hvis kirurgen kommer for tæt på.

Vigtigt er det også, at en eller flere af biskoldbruskkirtlerne bevares af hensyn til kalkstofskiftet, som disse regulerer.

Ved disse operationer er den vigtigste person en rutineret kirurg. For at få den fornødne rutine, er det vigtigt at yngre læger står i "mesterlære".

På foreningens hjemmeside under artikler, kan man læse mere i en artikel om Thyreoideakirurgi skrevet af Christian Godballe.

Til slut takkede Lis Larsen lægerne, fordi de endnu engang stillede op til gavn for foreningen og dens medlemmer.

Re. Kirsten Matthiesen