Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Informationsaften den 5. februar

Bispebjerg Hospital
Læge Nils Knudsen, Herlev og klinikchef, overlæge Hans Perrild, Bispebjerg, havde endnu en gang valgt at bruge en aften på at fortælle foreningens medlemmer om stofskiftesygdomme.

Aftenens specifikke tema var jodberigelse i Danmark samt information om den store danske befolkningsundersøgelse i den forbindelse, og det var bestemt et interessant emne, der blev fremført i vanlig veloplagt stil af de to foredragsholdere.

Som vi plejer, havde vi sendt pressemeddelelser ud til de lokale aviser, men ingen af dem havde åbenbart fundet det ulejligheden værd at nævne mødet, og derfor var der kun 25 tilhørere. Af en eller anden grund er aviserne meget bedre til at nævne det i Jylland, hvor der så også er mange flere tilhørere. Det må vi prøve at gøre noget ved, og skulle der være nogle medlemmer, der har gode idéer til, hvordan vi får aviserne til at skrive om det, så hører bestyrelsen gerne fra jer.

Nils Knudsen fortalte, at jodmangel allerede i 1820 var beskrevet som en årsag til udvikling af struma, og at det var lidt utroligt, at man her i 2002 stadig havde problemet, men det har man altså. Det findes også mange andre steder, bl.a. i Schweiz, der har haft stor succes med deres jodprogram.

Frem til 1975 kunne man i Danmark købe Kelp-salt, der indeholdt jod, men da der ikke var mange, der købte det, og man ikke mente, at jodmanglen var så stor, blev det taget af markedet igen. Det har så senere vist sig, at der faktisk er en moderat jodmangel i Danmark, i Jylland og på Fyn lidt mere end på Sjælland, og fra 1998 blev det så igen muligt at købe jodberiget salt i Danmark. I øvrigt som det sidste af de europæiske lande.

I forbindelse med arbejdet med og beslutningen om at tilsætte jod til saltet lavede man det store DANTHYR-projekt, hvor Bispebjerg Hospital og Aalborg Sygehus i 1998 hver undersøgte 2500 tilfældigt udvalgte personer, altså i alt 5000 personer, som ikke på forhånd har struma eller stofskiftesygdomme. Undersøgelserne er altså foretaget før tilsætningen af jod til saltet, så man helt eksakt kan følge virkningen af jodberigelsen. Det er et unikt projekt, og det første i verden af den størrelse og med muligheden for at følge udviklingen før og efter.

Vi skal alle have nok jod, da kroppen bruger jod til dannelse af stofskiftehormoner, men vi skal hverken have for meget eller for lidt, og slet ikke en pludselig stor øgning af dosis, så det er lidt af en balancegang.

WHOs anbefalinger er, at børn mellem 1 og 10 år dagligt indtager 40-120 microgram jod, og at voksne dagligt indtager 150 microgram jod. Det naturlige jodindtag i danmark varierer fra ca. 45-120 microgram med det laveste i Jylland og det højeste på Sjælland.

Den anbefalede mængde, er det, der er i vitaminpiller (referenten har lige tjekket sine egne Gerimax med 150 microgram jod i og ungernes Multitabs 1-10 år fra apoteket indeholder 70 microgram). Spiser man en vitaminpille dagligt, får man dækket sit jodbehov.

Andre jodkilder er mælk, drikkevarer samt fisk og skaldyr. Nils Knudsen havde et rigtig godt og humoristisk billede af en hummer med teksten "a lobster a day keeps goitre away" - med skelen til "et æble om dagen holder lægen væk" så skulle en hummer om dagen holde strumaen væk - og det kan da ikke siges at være nogen ubehagelig kur!!!

Hvis man ikke får tilstrækkeligt jod, så øges risikoen ca. fra 40-års alderen for at udvikle struma, og endnu en af de humoristiske konklusioner var, at man skulle sørge for at flytte fra Jylland og Fyn (med det laveste jodindtag) til København (med det højere jodindtag) i tide!!! - eller også skulle man bare sørge for at få tilstrækkeligt med jod i kosten. Referenten, der er en snart 40-årig fynbo, vil nu foretrække det sidste, da det har mindst indflydelse på dagligdagen!

Den frivillige jodtilsætning fra 1998 blev ikke den store succes så fra 15.7.2000 har det obligatorisk at tilsætte jod til danskproduceret salt (med ganske få undtagelser). Køber man udenlandsk salt, er det sandsynligvis også jodberiget, da alle andre europæiske lande som sagt tilsætter jod. I øvrigt kunne Hans Perrild og Nils Knudsen oplyse, at 2/3 af det salt, som danskerne spiser, får man faktisk fra industriprodukter.

Spørgelysten var stor, og vi var langt omkring - lige fra advarslerne mod at spise meget jodholdige tangprodukter over T3-medicin, alment befindende ved stofskiftesygdomme, forskning i psykiske forhold og til Nils Knudsens speciale med rygning og stofskiftesygdom, der er barsk kost for rygende stofskiftepatienter. Det emne har Nils lovet at skrive om i Thyreoidea Bladet på et senere tidspunkt.

Til slut en stor tak til de to læger for et engageret og inspirerende fordrag og kvalificerede svar på de mange spørgsmål. Thyreoidea Landsforeningen ER meget glad for, at Dansk Thyreoidea Selskabs læger så villigt stiller op til vores informationsaftener.

Referent Bente Julie Lasserre