Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Informationsaften 19. marts

Aalborg
Efter en lang togtur, var det utrolig dejligt at se så stort fremmøde - ikke mindre end 115 havde trodset blæsten og kulden og var mødt frem. Det var også dejligt at konstatere, at dagspressen havde omtalt mødet. Jeg ved ikke, hvori forskellen ligger, men i det storkøbenhavnske omtaler dagspressen ikke vores informationsmøder, og her skal vi være heldige, hvis der kommer 30. Der er selvfølgelig også lige det ved det, at netop Aalborg-egnen har mange tilfælde af struma, da det er det sted i landet, hvor der er mindst jod i naturen. Men dejligt var det at se så mange fremmødte.

Undertegnede bød velkommen og fortalt kort om foreningens historie, der jo startede en kold januardag på Rigshospitalet i 1997. Vi er nu omkring 700 medlemmer, og vi kan se, at det stiger støt.

Læge Inge Bülow lagde derefter ud med først at fortælle kort om skjoldbruskkirtelens funktioner og stofskiftehormonerne. Derefter fortalte hun levende om for højt stofskifte, hvor TSH er lav, og T4 og T3 er lav. Hun kom godt rundt om det hele og var også inde på bivirkningerne ved medicin: allergi, udslet, hudkløe, ledgener og meget sjældent leverpåvirkning og nedsat antal blodlegemer.

Knudestruma blev også berørt, hvor man fra start tilråder iodbehandling, da knudestruma ikke reagerer på den medicinske behandling.

Læge Stig Andersen fortalte herefter om for lavt stofskifte, hvor TSH er høj og T4 og T3 lav. Han kom naturligvis ind på symptomerne, og at sygdommen udvikler sig langsomt. Det kan derfor være svært at få stillet diagnosen på et tidligt tidspunkt, da symptomerne kan være de samme som for andre sygdomme.

Han sluttede med at fortælle at ½ glas rødvin var godt, og den anbefaling tager vi naturligvis til os med glæde.

Herefter holdt professor Peter Laurberg et levende foredrag om jod, hvor han bl.a. fortalte, at hos nogle stammefolk var det særdeles attraktiv at have en stor struma for pigerne, jo større jo bedre chancer for at blive godt gift.

Herefter fik vi en fin gennemgang af jodprogrammet i Danmark, der bliver fuldt meget nøje af eksperterne. Al salt er nu tilsat jod, også det, der bruges til industrifremstillede fødevarer.

Vi afsluttede med en spørgerunde, og spørgelysten var stor, men det blev fint styret af professor Peter Laurberg.

Det er altid svært at beregne, hvor meget tid, der skal afsættes til spørgerunden, men jeg tror, at mange af de fremmødte fik svar på deres spørgsmål. Hvis der sidder nogle, der brændte inde med spørgsmål, kan man altid ringe til undertegnede, der har telefontid hver torsdag, kl. 19.00 - 21.00. Hvis jeg ikke lige kan svare på spørgsmålet, har jeg mulighed for at undersøge det hos vores lægekonsulenter og vende tilbage med et svar.

Vi havde uddelt evalueringsskemaer, og det var dejligt, at så mange havde givet sig tid til at udfylde dem. Det er den måde, bestyrelsen kan se, hvad der skal gøres, for at informationsmøderne tilfredsstiller medlemmernes behov.

Fra bestyrelsen skal der lyde en stor tak til de 3 veloplagte læger, ligesom jeg takker et af vore medlemmer, Charlotte Kjeldsen og hendes mand Jørgen Kjeldsen for deres gæstfrihed og 1. klasses forplejning. Det var nemlig hos dem, at undertegnede og bestyrelsesmedlem Birgit Holmgreen tilbragte natten, inden vi atter vendte næsen hjem mod Sjælland.

Referent Lis Larsen