Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Informationsaften den 12. september

Børn og Stofskifte på Gentofte Amtssygehus
Bladets redaktør, Bente Lasserre, bød velkommen til de to læger og de ca. 50 fremmødte, der var kommet for at høre om bogen "Alberte" og foredraget om børn og stofskifte. Mange af deltagerne havde taget deres børn med - fra ½ år til ca. 10 år. Det er ikke ret tit, man ser børn til et aftenforedrag, men her var de altså - alle med en stofskiftesygdom, og alle så sunde og raske ud.

På mødet blev bogen "Alberte har hypotyreose" samt to FAKTA-blade - udgivet af Thyreoidea Landsforeningen - præsenteret. Bogen handler om Alberte, en pige på 6 år, som har hypotyreose og derfor hver dag skal huske at spise en pille. Alberte undrer sig over, hvorfor hun skal spise en pille hver dag, og bogen - som er tænkt som højtlæsningsbog for de 3-8 årige - giver hende en god forklaring på hendes sygdom, og hvorfor hun skal huske sin daglige pille og jævnligt have taget blodprøver. Der er også et afsnit i bogen for de voksne, som giver dem et godt overblik over sygdommen.

Forfatteren til bogen er Anita Hansen, overlæge og børnelæge ved Gentofte Amtssygehus. Anita Hansen blev af en af sine patienters mor spurgt, om der ikke fandtes en billedbog til brug for børn med hypotyreose. Det gjorde der ikke, og moderen mente, at så måtte Anita Hansen selv skrive en. Anita Hansen tog moderen på ordet, skrev en tekst, fandt Stine og hendes forældre som modeller til billederne i bogen, og Thyreoidea Landsforeningen fik udgivet bogen med støtte fra Tips og Lottomidlerne.

De to FAKTA-blade om børn og stofskifte, nemlig Medfødt Hypotyreose og Børn og Hashimoto, er trykt for midler fra Tuborgfondet.

Herefter fortalte overlæge, dr. med. Bendt Brock Jacobsen fra børneafdelingen på Odense Universitetshospital om "Børn og stofskifte". Bendt Brock Jacobsen indledte med roser til foreningen, som han synes arbejder meget seriøst og gør en stor indsats for at oplyse om stofskiftesygdomme.

Han fortalte, at man i ca. 110 år har kendt sammenhængen mellem for lille vækst, åndssvaghed og skjoldbruskkirtelen. En dansk læge, Frantz Howitz, gav i 1891 en patient med myxødem rå skjoldbruskkirtel fra et får. Patienten kom sig, men så snart hun holdt op med kuren, blev hun syg igen. Howitz anbefalede da at lave en postej af "medicinen" og ordinerede samtidig to glas rødvin, fordi retten var så kedelig!! Meget er sket siden da.

I dag screenes alle nyfødte for hypotyreose på 5.dagen, og årligt findes ca. 10-15 børn med sygdommen. De får Eltroxin fra de er 8 - 10 dage gamle og udvikler sig da fuldstændig normalt.

Der kan læses mere om screening af nyfødte og B. B. Jacobsens artikel i Thyreoideabladets sidste nummer, nr. 3 september 2000. Dette nummer er et temanummer om "Børn og stofskifte".

Efter en pause stillede forsamlingen spørgsmål, og spørgelysten var stor. B. B. J. opfordrede børnene til at stille spørgsmål, men det lod til, at de havde den viden, de havde behov for her og nu, for ingen af dem spurgte - men de lyttede. Han kunne fortælle, at Danmark i 1977 - da man begyndte screeningen - var det første land i verden, der begyndte at screene for denne sygdom og iværksatte en behandling, før symptomerne var synlige.

B. B. J. blev spurgt om medicinen Eltroxin, og B. B. J. oplyste, at Eltroxin er et syntetisk fremstillet hormon, NØJAGTIG magen til det, vi selv fremstiller, og som nogle af os mangler. Og fordi medicinen er fuldstændig magen til skjoldbruskkirtelens hormon, har medicinen ingen bivirkninger.

B. B. J. blev også spurgt, om man havde overvejet organtransplantation af skjoldbruskkirtlen; man havde drøftet det, men bortvalgt muligheden af 3 grunde:
  1. Eltroxin er meget billigt
  2. Eltroxin har ingen bivirkninger
  3. En organtransplantation er aldrig ufarlig
Kort sagt: man har valgt den for patienten mindst belastende behandlingsmåde.

En deltager spurgte, om medicinalfirmaerne kunne tænkes at indstille fremstillingen af Eltroxin, fordi den er så billig at det måske ikke kan betale sig, men det kan aldrig blive tilfældet, for staten har givet medicinalfirmaerne påbud om altid at kunne levere Eltroxin.

Til slut en stor tak til Bendt Brock Jacobsen og Anita Hansen for deres foredrag og for at vi alle kunne gå fra mødet ikke så lidt klogere - og nogle med meget trætte børn.

Referat af Inge Knudsen