Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Informationsaften 4. november

Bispebjerg Hospital
Thyreoidea Landsforeningen afholdt sin anden informationsaften, og endnu engang var det en stor succes. Trods en forholdsvis beskeden pressedækning inden mødet – det var vist kun grundet gode forbindelse at Nord-Vest Avisen havde en notits om det – så var 75 intersserede tilhørere mødt op. De fik en god og informativ aften i selskab med 4 af vore dygtige endokrinologer. Tusind tak til disse fire for deres hjælp.

Birgitte Traagaard har sendt følgende referat af aftenens indhold:

Første indlæg omhandlede forhøjet stofskifte ved overlæge dr. med. Ulla Feldt Rasmussen, som til daglig arbejder med hormoner og stofskifte som speciale.

Set fra patientens side er de mest interessante symptomer: Palpitationer - hvilket kan beskrives som en indre uro, varmeintolerance, sved, nervøsitet, øget appetit, vægttab, tremor manuum - dvs. at patienten har hurtig puls/patienten ryster meget og diarrhoea/tarmfunktionen er hurtig.

Hos nogle patienter ses alle symptomerne, mens de hos andre faktisk ikke forekommer overhovedet. Ældre personer mærker typisk kun en indre uro. En del patienter har heller ikke bemærket et væsentligt vægttab, da det er forholdsvis nemt at justere vægten ved at spise mere, end ved at spise mindre. Derfor vil patienterne typisk være meget tilbøjelige til at tage på både under og efter behandling.

Hos kvindelige patienter ses endvidere menstruationsforstyrelser fra uregelmæssig til udeblevne menstruationer. Det forhøjede stofskifte påvirker æggestokkene således at de fleste faktisk ikke er fertile. Det forhøjede stofskifte kan ligeledes være årsag til spontan abort.

Andre symptomer på forhøjet stofskifte er depression og mindre muskelmasse. Patienten taber simpelthen muskulatur under påvirkning af det høje stofskifte og mangler ofte seks til syv kilo muskelmasse på diagnosetidspunktet. Når patienten under og efter behandlingen stiger i vægt erstattes muskelmassen af fedt, først efter noget tid dannes der muskler igen.

Selve diagnosen stilles ved hjælp af en blodprøve, hvor koncentrationen af det thyreoidea-stimulerende hormon TSH måles. Hvis skjoldbruskkirtelen producerer for meget T3 og T4 giver hypofysen besked om at nedsætte produktionen af TSH og dette kan måles ved blodprøven. Derefter måles T3 og T4, hvorefter det kan afgøres hvor for højt stofskiftet er.

Der findes 12 forskellige typer af forhøjet stofskifte, hvoraf de tre er hyppige i Danmark nemlig Basedow/Graves, Toxisk adenom og Toxisk multinodøs struma/Plummers Disease. Alle tre sygdomme er kroniske. Derudover får tre til fire procent af alle normalt fødende kvinder forhøjet stofskifte nogle måneder efter fødselen kaldet Postpartum Thyreoiditis, som går over af sig selv igen.

Der gives generelt tre former for behandling, hvor den medicinske er den mest benyttede. I sjældne tilfælde anbefales en operation, og endelige kan der gives en radioaktiv jodbehandling.

Andet indlæg var om for lavt stofskifte ved overlæge dr. med. Jens Faber. Jens Faber er formand for den lægefaglige organisation for stofskiftesygdomme.

For lavt stofskifte skyldes antistoffer, der ødelægger skjoldbruskkirtlen. Hvis der dannes antistoffer mod bugspytkirtlen er der tale om sukkersyge, mod leddene gigtsygdom og mod skjoldbruskkirtlen stofskiftesygdom.

Ved for lavt stofskifte virker symptomerne på samtlige celler i organismen. Personen oplever træthed, tør og grov hud, øjenlågsødem/hævelser omkring øjnene, nedsat svedproduktion, udtalte supercilier - dvs. øjenbrynene bliver triste, stemmen bliver hæs, obstipation - dvs. forstoppelse, lav puls, menstruationsforstyrrelser - menstruationen kan ganske enkelt udeblive, nervøsitet, indre uro, vægttab, tendens til ledsmerter, nedsat fysisk og muskulær kraft, totter af håret falder af.

Derudover forekommer Demens depression. Maniodepressive patienter har typisk problemer med deres stofskifte, tendens til for lavt stofskifte.

Diagnosen bliver hyppigt stillet fordi patientens fedtstof i blodet stiger - der forekommer kolesterolaflejringe - eller pga. for højt blodtryk. Både ved forhøjet og for lavt stofskifte stiger blodtrykket ca. 10 procent.

For lavt stofskifte behandles med Eltroxin. Det er en ukompliceret behandling, hvor der ikke forekommer nogen bivirkninger.

Tredje indlæg omhandlede øjenproblemer ved overlæge dr. med. Hans Fledelius, der tidligere eneansvarlig på Hillerød Sygehus for alle stofskiftesygdomme.

Ikke alle med stofskiftesygdomme får øjenproblemer, kun patienter med forhøjet stofskifte samt patienter, der er gået fra for højt til for lavt stofskifte. Tidligere deltes der skarpt op mellem Graves og Basedows sygdom, det blev kun kaldt kun Basedow, hvis patienten havde øjenproblemer.

Nogle øjenproblemer aftager, når patientens stofskifte normaliseres. Deres symptomer kan eventuelt afhjælpes ved at anvende almindelige øjendråber/kunstig tårevæske, som kan fås i håndkøb: Men ved exoftalmus, som er en betændelsestilstand, der kun forefindes ved Basedows sygdom, behandles patienten som regel med binyrebarkhormon, cortison eller prednison som tabletter. I de tilfælde, hvor synsnerven har det skidt, bruges strålebehandling. Strålebehandlingen består af 10 til 12 stråledoser bag øjet. I andre tilfælde kan det være nødvendigt af kirurgisk vej at øge øjenhulens størrelse.

Flere af musklerne i øjenhulen påvirkes af exoftalmus, og påvirkningen behøver ikke være symmetrisk, ofte er den ligefrem asymmetrisk. Påvirkningen af de enkelte muskler kan ses ved en ultalydsskanning, som er ufarlig og derfor kan gentages i det uendelige.

Det er en meget svær sygdom at behandle og det er meget svært og tålmodighedskrævende at være patient. Det handler primært om at styre stofskiftet så godt som muligt.

Efter behandlingen bliver en tredjedel næsten lige så pæne som før, mens to tredjedele af patienterne får deres udseendet forringet.

Det sidste indlæg af overlæge Hans Perrild drejede sig om forskning, blandt andet det nye tiltag med tilsætning af jod til salt i Danmark.

Den hyppigste årsag til struma er mangel på jod og rygning.

Optagelsen af jod er generelt dårligere i Jylland end på Sjælland og øerne. En undersøgelse blandt 4.200 teenagers målt på udskillelsen viser, at der gennemsnitligt optages 50 mg (mikrogram) jod i Jylland mod 70 - 120 mg på Sjælland og øerne.

En anden undersøgelse i Glostrup kommune foretaget på normalbefolkningen viser en udskillelse på 100 mykrogram om dagen, faldende med stigende alder.

På landsplan tegner stofskiftesygdomme sig for følgende procenter. Ca. 1,4 procent har for højt stofskifte, 1,3 procent har begyndende for højt stofskifte, 1,4 procent har for lavt stofskifte og endelig har 0,7 procent begyndende for lavt stofskifte.

WHO anbefaler tilsætning af jod til saltet for at forhindre knudestruma, struma og sidenhen toxisk struma. Desuden har gravide og ammende behov for mere jod.

Tilsætningen af jod vil naturligvis også påvirker patienter med stofskiftesygdomme. Sandsynligvis skal der reguleres med mere Thycapsol og mere radioaktivt jod, men det vides endnu ikke med sikkerhed, da der ikke er foretaget nogen undersøgelser. Tilsætning af jod i Danmark er dog så lav, lavere end WHO anbefaler, da jodtilsætningen er et forsøg på at fjerne en sygdomsgruppe uden at få en ny.

Efter generalforsamlingen vil læge Tina Zimmermann-Belsing holde foredrag om autoimmune sygdomme samt om stofskiftepatienters kost.