Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
Møder i 2014Film - Temadag 2012Referater 2010-2014
Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
Referater 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
Referater 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeKvinder og stofskifteGraviditetBørn og StofskifteHøjt StofskifteLavt StofskifteJodKnuderKrop, Kost, Motion og LivskvalitetMedicinBehandling med radioaktivt JodThyreoideacancerThyreoideakirurgiThyreoideaantistoffer
AktueltDiverse

FOR LAVT STOFSKIFTE

Opdateret februar 2014 
 

For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypothyreose eller hypothyreoidisme. Når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder stofskiftehormoner, får man for lavt stofskifte.

 
Skjoldbruskkirtlen og stofskiftet

Skjoldbruskkirtlen er en lille, sommerfugleformet kirtel, der sidder på forsiden af halsen. På latin hedder skjoldbruskkirtlen glandula thyreoidea. Hos voksne mennesker vejer kirtlen under 25 gram.


Skjoldbruskkirtlen producerer stofskiftehormonerne triiodthyronin (T3) og thyroxin (T4) Frigivelsen af stofskiftehormonerne fra skjoldbruskkirtlen reguleres af det thyreoidea stimulerende hormon, TSH, som kommer fra hypofysen. Stofskiftehormonerne sørger for kroppens energiomsætning, og de er livsvigtige for mennesket.
 
Årsager
Årsagerne til for lavt stofskifte kendes ikke i detaljer endnu, men både arvelige og miljømæssige faktorer spiller ind. Et for lavt stofskifte kan være en følge af:
 
 • En kronisk, autoimmun betændelsestilstand i skjoldbruskkirtlen, Hashimotos Thyreoiditis, som er den hyppigste årsag til for lavt stofskifte. Autoimmun betyder, at kroppen reagerer mod sit eget væv:
 • En følge af en tidligere behandling mod for højt stofskifte, enten med radioaktivt jod eller operation
 • Overbehandling med stofskiftesænkende medicin (Thycapzol, Neomercanzol eller
  Propylthiurecil (PTU)
 • Indtagelse af store mængder jod, f.eks. fra naturmedicin, kosttilskud eller tang
 • Efter en fødsel får 2-5% af kvinderne for lavt stofskifte, der dog ofte er forbigående
 • Medfødt manglende udvikling af skjoldbruskkirtlen, som rammer ca. 1 ud af 3400 børn
  
Symptomer

Symptomerne kommer ofte gradvist og over en lang periode, og der kan gå en del tid, før man erkender, at man er syg, bl.a. fordi alle langt fra har alle symptomer. Især hos ældre forveksles symptomerne ofte med almindelige, aldersbetingede forandringer.

 
For lavt stofskifte påvirker alle organer i kroppen, og de mest typiske symptomer er træthed og kuldeskærhed. Der kan også være et eller flere af følgende symptomer:
 
 • svag og langsom hjerterytme
 • muskelsvaghed
 • nedsat appetit
 • øget vægt
 • depression
 • dårlig hukommelse
 • koncentrationsbesvær
 • fortykket hud
 • forstoppelse
 • hæs og dyb stemme
 • struma (forstørret skjoldbruskkirtel).
  
Diagnose
Stofskiftet bestemmes via en blodprøve, hvor TSH, T3 og T4 måles. Normalområdet for TSH er 0,3 og 4,0. Højere tal indikerer, at kroppen forsøger at stimulere skjoldbruskkirtlen til en højere produktion. Dette kan være første tegn på et begyndende for lavt stofskifte. Måske kan skjoldbruskkirtlen, trods den megen stimulation, ikke producere tilstrækkeligt stofskiftehormon, og det vil så kunne ses på T3 og T4, som er lave.
 
En måling af blodets antistoffer vil kunne bestemme, om der tale om Hashimotos Thyreoiditis eller en af de andre former.
 

I nogle tilfælde, især hvis der også er en stor struma, vil man supplere med en ultralydsundersøgelse eller en scintigrafi og eventuelt en vævsprøve fra skjoldbruskkirtlen.

 
Behandling
For lavt stofskifte behandles med indtagelse af medicin, der er syntetisk fremstillet T4-stofskiftehormon. Der er tale om et hormon, der normalt findes i kroppen, og der er sjældent bivirkninger ved behandlingen. De kunstige stofskiftehormoner vil erstatte skjoldbruskkirtlens egen produktion.
 
Selve behandlingen startes med mindre doser stofskiftehormon, og disse øges så efterhånden, indtil blodprøver viser, at stofskiftet er på plads. Tidsforløbet er forskelligt fra patient til patient og afhænger bl. a. af, hvor lavt stofskiftet har været, og hvor gammel patienten er. Jo ældre man er, jo langsommere vil dosis blive øget, for at kroppen kan følge med det øgede stofskifte.
Det kan tage lang tid at regulere stofskiftet på plads, og der er derfor vigtigt at have tålmodighed.
 
Der vil typisk være tale om en livslang behandling, med mindre der kun er tale om forbigående for lavt stofskifte efter en fødsel. Når stofskiftet først er på plads - kontrolleres det 1-2 gange årligt ved blodprøver.
 

Hyppighed

For lavt stofskifte opstår hyppigst hos ældre, og det rammer specielt kvinder. For hver mand, der får stofskiftesygdom, er der fem kvinder, der får det. 2% af alle ældre kvinder vil have for lavt stofskifte. Det kan dog også ramme yngre mennesker og i sjældne tilfælde være medfødt.
 
Der diagnosticeres årligt 1600-1800 nye tilfælde af for lavt stofskifte i Danmark. Den livslange risiko for at få for lavt stofskifte ligger på 4-5%.
 

Fertilitet

Når der er uorden i kroppens stofskifte, reagerer den yderst fornuftigt ved at stoppe muligheden for reproduktion. Både mænd og kvinders libido (lyst til sex) er nedsat ved stofskiftesygdomme, og kvindens fertilitet er tillige nedsat. Det vil derfor være meget svært for en kvinde med for lavt stofskifte at blive gravid. Så snart stofskiftet er på plads igen, vender fertiliteten tilbage, og der er ikke noget til hinder for, at man kan gennemføre en graviditet. Det vil blot kræve ekstra blodprøver i løbet af graviditeten for at kontrollere stofskiftet, således at kvinden hele tiden får den nødvendige behandling (læs også "Faktablad om Graviditet og Stofskifte").

 
Mænds fertilitet påvirkes ikke af stofskifteforstyrrelser, og en stofskiftesygdom hos faderen påvirker ikke fosteret i graviditeten. Barnet vil dog muligvis arve faderens disposition for at få en stofskiftesygdom senere i livet.
 
 
Dette FAKTA-blad er udarbejdet af:
Thyreoidea Landsforeningen
 
Tlf: 70 26 03 70
www.thyreoidea.dk
 
 
Støt foreningen bliv medlem