Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ODENSEBØRNEMØDE I ODENSEFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

BØRN OG HASHIMOTO

Hashimoto's thyreoiditis er en autoimmun stofskiftesygdom. Den er opkaldt efter japaneren Hashimoto, der beskrev sygdommen i 1906. Der er tale om en kronisk betændelsestilstand uden bakterier i skjoldbruskkirtlen samtidig med, at kroppen danner antistoffer, der helt eller delvis ødelægger skjoldbruskkirtlen. Produktionen af stofskiftehormon falder i skjoldbruskkirtlens angrebne områder. Kroppen vil derfor søge at stimulere stofskiftehormonproduktionen i resten af kirtlen med øget TSH. Dette gør, at resten af kirtlen kan vokse, og der kan komme struma. Skjoldbruskkirtlens funktion kan blive så nedsat, at det fører til for lavt stofskifte.

Symptomer hos børn
Sygdommen rammer oftest piger omkring pubertetsalderen. Den har en meget langsom og "snigende" udvikling, og kan derfor være svær at opdage, især fordi barnet i forvejen er i en alder, hvor det forandrer sig meget.

Et sikkert symptom er, at barnet ikke vokser helt, som det skal, og at det bliver gradvis mindre aktivt. Der er oftest en let forstørret skjoldbruskkirtel, struma.

Nogle gange bliver barnet "den stille elev" i klassen, og det skyldes den tiltagende træthed og sløvhed. Søvnbehovet kan stige, barnet kan få forstoppelse, øget vægt, nedsat appetit og måske tør hud. Men det er alt sammen temmelig diffuse symptomer, som man måske ikke lægger mærke til, netop på grund af den langsomme udvikling.

Diagnose
Stofskiftet bestemmes via en blodprøve, hvor TSH, T3 og T4. TSH ligger normalt mellem 0,3 og 4,0. Højere tal indikerer, at kroppen forsøger at stimulere skjoldbruskkirtlen til en højere produktion. Dette kan være første tegn på et begyndende for lavt stofskifte. Måske kan skjoldbruskkirtlen trods den megen stimulation ikke producere tilstrækkeligt stofskiftehormon, og det vil så kunne ses på T3 og T4. Selve diagnosen Hashimoto's thyreoiditis kræver ud over ovennævnte, at der findes antistoffet anti-TPO i en blodprøve.

Behandling
Hashimotos thyreoiditis behandles med indtagelse af syntetisk fremstillet stofskiftehormon, der er syntetisk fremstillet T-4-stofskiftehormon. Kemisk er det nøjagtig det samme stof, som skjoldbruskkirtlen ellers selv producerer. Behandlingen anbefales også selv om selve stofskiftet stadig er inden for normalområdet. Stofskiftehormoner vil nemlig erstattet skjoldbruskkirtlens egen produktion, og denne "ro" vil ofte få strumaen til at forsvinde. Samtidig vil det forhindre, at en svigtende produktion fører til et for lavt stofskifte. I nogle tilfælde vil dannelsen af antistoffer tillige falde, når man tager de kunstige stofskiftehormorner, og ødelæggelsen af skjoldbruskkirtlen vil derfor sættes i bero.

Selve behandlingen startes med mindre doser stofskiftehormon, og disse øges så efterhånden, indtil blodprøver viser, at stofskiftet er på plads. Tidsforløbet er forskelligt fra barn til barn og afhænger blandt andet af, hvor lavt stofskiftet har været. Det kan tage lang tid at regulere stofskiftet på plads, og det er derfor vigtigt at have tålmodighed.

Autoimmunitet
At kroppen danner antistoffer mod et af dens egne organer kaldes autoimmunitet. "Auto" betyder selv og immunitet kan defineres som de fysiologiske mekanismer, som tillader kroppen at genkende fremmede substanser såsom bakterier og virus og tilintetgøre dem uden at ødelægge kroppen. Autoimmunitet er således en tilstand, hvor kroppen tror, at et af dens organer er noget fremmed og derfor reagerer ved at forsøge at ødelægge det.

Autoimmunitet er til en vis grad arveligt, og der er derfor ofte en vis familiær ophobning. Arveligheden er beslægtet med bestemte vævstyper (kaldet HLA), men den fulde natur af arveligheden er ikke kendt. Man arver generelt ikke "sygdommen" men derimod en tilbøjelighed til at få en autoimmun sygdom. Der skal andre faktorer til at udløse selve sygdommen. Hvad det er for faktorer, vides ikke med sikkerhed, men både virusinfektioner og stress har været nævnt blandt mulighederne.

Andre autoimmune sygdomme er f.eks. Basedow/Graves sygdom, der giver for højt stofskifte, sukkersyge, leddegigt, B-12-vitaminmangel (perniciøs anæmi), manglende hudpigment (vitiligo) og sygdomme i binyrerne (Morbus Addison). Har en patient en autoimmun lidelse, er risikoen for at få endnu en let forhøjet, og der kan være andre i familien, der også har en af de andre autoimmune lidelser.

Hyppighed
Hashimoto's thyreoiditis forventes at ramme ca.5-10 % af den samlede befolkning. Af disse er langt de fleste kvinder. Såfremt der er mange autoimmune sygdomme i familien, vil ens egen risiko for at få sygdommen være højere.

Fertilitet
Når der er uorden i kroppens stofskifte, reagerer den yderst fornuftigt ved at stoppe muligheden for reproduktion - pigens menstruationer udebliver. Når stofskiftet er på plads igen, kommer menstruationerne igen. Der er ikke noget til hinder for, at pigen kan gennemføre en graviditet, når den tid kommer. Det vil blot kræve ekstra blodprøver i løbet af graviditeten for at kontrollere stofskiftet, således at kvinden hele tiden får den nødvendige behandling (læs også "Faktablad om Graviditet og Stofskifte").

Dette FAKTA-blad er udarbejdet af:
Thyreoidea Landsforeningen
i samarbejde med speciallæger
 
 
 
Støt foreningen bliv medlem