Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Thyreoidealidelser og blødningsforstyrrelser

Trykt i blad nr. 4 - 2011
 
Af: Speciallæge i gynækologi Susanne Christau
 
I ældre studier fandt man blødningsforstyrrelser hos op mod 60 % kvinder med ubehandlede stofskifte-problemer. De nyere undersøgelser af menstruations problemer har dog vist, at det at det slet ikke er så hyppigt, som man tidligere har ment. Det kan skyldes, at man nu er hurtigere til at stille diagnoserne for lavt eller for højt stofskifte, så mange heldigvis ikke når at blive lige så syge som før.
 
Fertiliteten, evnen til at blive gravid kan dog være nedsat ved både ubehandlet for højt og for lavt stofskifte.
 
Selv ved et ret højt stofskifte kan menstruationerne være helt regelmæssige og ægløsningen i orden. Godt 20 % af kvinderne har dog uregelmæssige blødninger ofte med lange mellemrum, når de får stillet diagnosen.
 
Ved lavt stofskifte kan ses meget kraftige og uregelmæssige blødninger. Der er sjældnere ægløsning. I en sammenlignende undersøgelse af 171 kvinder med lavt stofskifte fandt man, at 23,4% havde blød-  ningsproblemer, mens det kun var tilfældet hos 8,4 % af 214 kvinder med normalt stofskifte. Det er meget vigtigt for fosteret, at stofskiftet ikke er lavt i graviditeten, hvor behovet for thyreoideahormon øges allerede fra 4. - 6. uge, hvorfor den gravide bør sættes op i medicindosis, så snart graviditeten er konstateret.
 
Hormonbehandling både som led i en barnløshedsbehandling, med p.piller og hormonbehandling i over- gangsalderen kan kræve at Eltroxin/Euthyrox dosis sættes lidt op. Det kan derfor være en god ide at få målt sine tal 6 - 8 uger efter start eller ophør med hormoner eller p.piller. Det skyldes bl.a. at TBG-Thyroxine Binding Globulin øges af Østrogen. Alle vores forskellige hormoner i kroppen er i mere eller mindre udtalt grad bundet til proteiner, som er beregnet lige til det hormon, men vores hormoner påvirker hinanden. TBG er et protein, der dannes i leveren.
 
T4 er det hormon, der er i Euthyrox og Eltroxin.  Kroppen omdanner T 4 til T3 (trijodthyronin), og under almindelige forhold er det det mest aktive hormon. I blodet bindes ca. 99 % af T4 og T3 til proteiner, hvoraf 75 % bindes til TBG. Så når man måler total T4 (thyroxin) og T3 under hormonbehandling kan værdierne være falsk forhøjede. Det er mest nøjagtigt at måle frit T4, som er tilgængeligt for vores celler.