Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Sammenhæng mellem Body Mass Index og stofskifte i en normal befolkning

Trykt i blad nr. 4 - 2002
 

af Nils Knudsen
1.reservelæge, ph.d.,

Klinik I, Bispebjerg Hospital


Det er velkendt, at der er sammenhæng mellem egentlig stofskiftesygdom og vægtændringer. Dette gælder specielt ved højt stofskifte, hvor mange har et vægttab. Det er de senere år fundet, at niveauet af hormonet leptin, som bl.a. producers i fedtvæv, kan have en indflydelse på stofskiftet, men det vides ikke, om dette har en betydning for den normale regulering af stofskiftet.

I DanThyr undersøgelsen undersøgte vi hos 4649 personer tilfældigt udvalgt fra befolkningen i Aalborg og København sammenhængen mellem stofskifte og BMI (Body Mass Index). I analyserne blev der taget højde for en mulig indflydelse fra en række andre faktorer som alder, rygning, alkoholindtag, socialklasse, kostvaner, brug af P-piller mm.

Der viste sig at være en tæt sammenhæng mellem stofskiftet, målt som niveauet af TSH i blodet, og BMI; jo højere niveau af TSH (og dermed lavere stofskifte) jo højere BMI. Også for thyreoideahormonet thyroxin fandtes en sammenhæng med højere BMI ved lavt thyroxinniveau (og dermed lavt stofskifte). Disse sammenhænge fandtes også hos tilsyneladende helt raske personer uden tegn til stofskiftesygdomme med små forskelle i stofskiftet inden for det normale område. Blandt personer med en let forhøjet værdi af TSH i blodet, men i øvrigt normalt stofskifte, fandtes en mere end to gange øget forekomst af fedme (BMI > 30).

Disse resultater tyder på en sammenhæng mellem selv små forskelle i stofskiftet og vægtregulering. Resultaterne tyder mest på, at stofskiftet direkte påvirker vægtreguleringen og ikke så meget på, at leptinhormonet spiller en rolle i denne sammenhæng.

Undersøgelsen kan dog ikke sige noget endeligt om forklaringen på sammenhængen mellem små forskelle i stofskiftet og forskelle i BMI.