Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

Autoimmune sygdomme i familien

Trykt i blad nr. 2 - 1999
 
"Der ses ofte en vis familiemæssig ophobning af autoimmune sygdomme" ...sådan står der i diverse lægeleksika, og da jeg selv har en sådan, så besluttede jeg at forske lidt i min egen familie. Umiddelbart vidste jeg, at min mor og jeg har Hashimoto og at en af mine mostre har Basedow. Familien er ret stor, jeg suverænt er den yngste i min generation og havde derfor ikke så stort kendskab til den øvrige del af familien. Bevæbnet med min mors "Familiebog" med navn og fødselsdato på alle hendes søskende og deres familier samt telefonbogen begyndte jeg at undersøge, hvilke autoimmune sygdomme vi havde i familien.

Jeg har fundet frem til, at disposition for autoimmune sygdomme må stamme fra min morfar, der levede fra 1882 til 1961. Han var hårdt angrebet af leddegigt.

Han og min mormor fik i alt 8 børn i perioden 1909 til 1925, og af disse har 5 autoimmune sygdomme, en pige med stofskiftesygdommen Basedow/Graves, en pige med stofskifte-sygdommen Hashimoto samt to piger og en dreng med perniciøs anæmi (blodmangel som følge af manglende evne til at optage B-12-vitamin). Af de sidste tre har drengen tillige vitiligo (manglende pigment) og én af pigerne har tillige leddegigt.

Kigger man på, hvilke børn i rækken, der har sygdommene, så er det nummer 1, 3, 6, 7 og 8. Nummer 6 og 8 har begge hver to autoimmune sygdomme. Mormor, hvorfra genet formodentlig ikke stammer, var ved de sidste tre fødsler henholdsvis 32, 36 og 37 år.

I næste generation (som er min) er der 21 børnebørn født i perioden 1934 til 1962. Her må det have hjulpet med tilførsel af "frisk blod og gener" udefra, idet der "kun" er 4 med autoimmune sygdomme. Der er tre med perniciøs anæmi. De er alle tre piger og døtre af de to piger med samme sygdom i foregående generation. To af dem har tillige leddegigt, hvilket den enes mor havde, men ikke den andens mor. Endelig er der så undertegnede med Hashimoto ligesom min mor. Et fælles træk for tre af os er, at vi er "efternølere". Vore mødre har været henholdsvis 39, 38 og 29 år, da de fik os. Vi har alle tre ældre søskende af begge køn uden autoimmune sygdomme. Den sidste af de 4 i denne generation er født midt i rækken, og moderen var da 28 år. Alle 4 mødre har selv autoimmune sygdomme.

Godt nok er vi en stor familie, men trods dette ikke statistisk repræsentative. Det ser dog ud til, at der i vores familie kunne være en sammenhæng med moderens alder ved fødselstidspunktet og hyppigheden af autoimmune sygdomme. Især synes jeg at det er interessant, hvis min mormors alder på fødselstidspunktet har betydning, da det var morfar og ikke hende, der havde en autoimmun sygdom. Jeg håber, at nogle af Danmarks dygtige endokrinologer har lyst til at forske mere i en sådan mulig sammenhæng.

Den sidste generation i min lille "gallup-undersøgelse" omfatter 37 oldebørn født i perioden 1957 til 1998. Ingen har heldigvis udviklet autoimmune sygdomme, men der er flere med hypermobile led i de dele af familien, hvor de autoimmune forekommer. Størstedelen af denne generation er mellem 20 og 30 år, så der kan selvfølgelig stadig nå at blive konstateret autoimmune.

Og hvad kan JEG så bruge sådan en undersøgelse til? Ja, jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at komme til at fejle mere af den grund! Tværtimod kan jeg glæde mig over, at der er mange autoimmune sygdomme, som ikke har ramt vores familie, og at såvel stofskiftesygdommene som perniciøs anæmi er forholdsvis "fredelige", når de er velbehandlede. I vores familie skal vi så bare være lidt ekstra opmærksomme på, at vi er disponerede for autoimmune sygdomme, og det er nok ikke det sidste, familielægen skal undersøge for, hvis vi skulle få nogle symptomer. Sidst, men ikke mindst, så har min undersøgelse givet en god del snak med den øvrige familie – også nogle jeg ikke har været i kontakt med i flere år - og det har jo egentlig været en rigtig dejlig sidegevinst.

Bente Julie Lasserre