Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
TILMELDING TIL INFORMATIONSMØDERINFORMATIONSMØDE, ROSKILDEINFORMATIONSMØDE, GRAVES' ØJENSYGDOM, RIGSHOSPITALETFILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2016
Referater 2016Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderJodBehandling med radioaktivt JodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerStofskifte og knoglerTAO, Thyreoidea Associeret Orbitopati Hjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

T3 og T4 i spinalvæske

Stefan Sjöberg – svensk læge og forsker
 

Stefan Sjöberg fra Karolinska Sjukhuset i Stockholm citeres ofte flittigt på Facebook, fordi han angiveligt skulle have fundet en bedre metode til at diagnosticere stofskiftesygdom på end de TSH-blodprøver, som ellers primært anvendes. Det påstås desuden i samme medier, at TSH ikke duer til at påvise stofskiftesygdom.

 
Det er blandt andet slået op på Helle Sydendals hjemmeside i en artikel, der har overskriften ”Blodprøver duer ikke – viser forskning”. 
 
Stefan Sjöbergs forskning er med andre ord interessant, og spørgsmålet er, hvad den kan bruges til, og hvad viser den helt konkret. Undertegnede har derfor besluttet sig for at finde ud af, hvad der er hoved og hale på historien. Og hvor finder man bedre ud af det, end ved at kontakte forskeren selv – hvilket ingen andre åbenbart har gjort sig ulejlighed med tidligere.
 
Jeg har været via velvillig hjælp fra læge Ove Tørring på samme sygehus været i mailkontakt med Stefan Sjöberg for at få yderligere oplysninger om hans forskning.
 
Der er tale om et forsøg fra 2011 – betegnet som et ”pilot study” med oprindelig 9 personer netop diagnosticeret med stofskiftesygdom. De har fået målt T4 og T3-værdier i blodprøve og i deres spinalvæske. Efter påbegyndt behandling med T4 er disse værdier målt igen på de 7 af patienterne.
 
Der er med forsøget IKKE tale om en hypotese om, at ubalance i stofskiftet bedre kan påvises i spinalvæsken end i en blodprøve, som det har været fremført flere steder. Men studiet har forsøgt at kigge på T4 og T3-værdier i henholdsvis blodprøve og spinalvæske. Kunne man se noget om deioderingen, omdannelsen, fra T4 til T3? Altså om man kunne eventuelt ”måle”, hvilke patienter, der havde problemer med omdannelse af T4 til T3.
 
Aktuelt arbejder Stefan Sjöberg videre med et lignende forsøg. Her inkluderes 25 stofskiftepatienter med højt TSH og T4 liggende lavt i referenceintervallet samt 50 raske kontroller. Han forventer at have resultater af dette studie i løbet af 2014 eller 2015. Spændende forskning, som vi glæder os til at høre mere om, men det er absolut på det indledende stadie pt.
 
Bemærk at et pilot-studie med 9 personer ikke beviser/afviser noget rent forskningsmæssigt. Der skal i givet fald flere studier til.
  
Bente Julie Lasserre