Print
Thyreoidea - Foreningen for stofskiftepatienter
facebook
ForsideForeningenFaktaMØDER
ERFARINGSUDVEKSLINGSMØDERMedlemskonference i Odense den 21. marts 2015Arbejdsevne ved thyreoidea sygdomme den 21. marts 2015Informationsmøde på OUH den 19 maj 2015Informationsmøde på Rigshospitalet den 7. oktober 2015Informationsmøde på Horsens sygehus den 4. nov. 2015FILMOPTAGELSER FRA TEMADAG 2012OVERSIGT OVER AFHOLDTE INFORMATIONSMØDER I TLREFERATER 2010-2015
Referater 2015Referater 2014Referater 2013Referater 2012Referater 2011Referater 2010
REFERATER 2000-2009
Referater 2009Referater 2008Referater 2007Referater 2006Referater 2005Referater 2004Referater 2003Referater 2002Referater 2001Referater 2000
REFERATER 1997-1999
Artikler
Autoimmune SygdommeThyreoideaantistofferHøjt StofskifteLavt StofskifteBørn og StofskifteGraviditetKvinder og stofskifteKnuderBehandling med radioaktivt JodJodBlodprøver og medicinThyreoideacancerThyreoideakirurgiBiskjoldbruskkirtlerHjertekarsygdom og skjoldbruskkirtelKrop, Kost, Motion og Livskvalitet
AktueltDiverse

GODE RÅD OM STOFSKIFTET 

Skrevet  af stofskiftepatienter til stofskiftepatienter

Ved mistanke om ubalance i stofskiftet tager din praktiserende læge en blodprøve, hvor TSH-niveauet måles. TSH, thyreoidea stimulerende hormon, er et signalstof fra hypofysen til skjoldbruskkirtlen om, hvor meget stofskiftehormon, den skal frigive.
Hvis TSH-tallet er lavt, så er det signal om, at dit stofskifte er eller er ved at blive for højt, og hvis TSH-tallet er højt, så er det på samme måde signal om, at dit stofskifte er ved at blive for lavt.
Hvis der er ubalance i TSH-tallet, vil din læge typisk tage nye blodprøver, hvor der igen måles TSH, samt stofskiftehormonet T4 og måske stofskiftehormonet T3. Endvidere vil der sandsynligvis blive målt antistoffer for at af- eller bekræfte, om der er tale om en autoimmun stofskiftelidelse.

Anti-stofprøven tages for at af- eller bekræfte om der er tale om en autoimmun stofskiftelidelse ved Graves/Basedow, Hashimotos Thyreoiditis eller Postpartum Thyroiditis.
  
Trab antistoffer ses ved Graves/Basedow
 
TPO antistoffer ses ved Hashimotos Thyreoiditis og Postpartum Thyreoiditis



Du kan sammenligne dine blodprøvetal med nedenstående referencevtal:

(Referencetal er fra et dansk laboratorium og er vejledende. Dit laboratorium kan have andre referencer alt efter hvilke slags analyser, de bruger. Husk derfor at få oplyst referencetallene sammen med dine blodprøver)

Thyreoidea Stimulerende Hormon: TSH normalområde 0,3 – 4,0 mU/l

 

Total T3 Trijodthyronin (TT3) normalområde: 1,1 – 2,6 nmol/l


Frit T3 Trijodthyronin (fT3) normalområde: 3,0 – 8,0 pmol/l (måles ikke så ofte)


Total T4 Thyroxin (TT4) normalområde: 60 – 140 nmol/l


Frit T4 Thyroxin (fT4) normalområde: 10,0 – 22,0 pmol/l

 

Hvis du og din læge gerne vil vide mere om behandling af stofskiftesygdomme, så har Institut for Rationel Farmakoterapi sammen med Ugeskrift for Læger udgivet en vejledning IRF vejledning. Print den eventuelt ud og tag den med til din læge.
 
Endvidere er der Nationale behandlingsvejledninger ved for lavt stofskifte udarbejdet af Dansk Endokrinologisk Selskab.
 
Læs også: Hvad er en normal TSH-værdi? af overlæge Nils Knudsen

 
  • Sørg altid for at få et kopi af blodprøverne - få lægen til at forklare hvad de viser og hvorfor
  • Sæt dig ind i stofskiftets mekaniske og betydning for kroppen
  • Følg med i udviklingen af dine blodprøvetal. Få et laboratorie-udskrift hos lægen eller kig på dine 
    laboratoriesvar i din e-journal på www.sundhed.dk
  • Der skal være balance imellem dine blodprøver, tabletdosering og velbefindende
  • Tag helst medicinen 1/2 time før morgenmaden eller måske om aftenen inden sengetid,
    skylles ned med vand. Læs om ny forskning her
  • Hvis du tager medicin mod for lavt stofskifte, så tag det ikke sammen med kaffe, kalk, kosttilskud, Soya eller mælkeprodukter, da det kan hæmme medicinens virkning

  • Læs også indlægssedlen grundigt på medicinhåndbogen http://www.apoteket.dk/
    og lægemiddelstyrelsen www.indlaegsseddel.dk
  

HUSK!

 

  • Det er vigtigt at finde den helt rigtige medicindosis
  • at tage din medicin efter forskrifterne
  • det kræver tålmodighed at regulere et stofskifte, og det kan desværre tage lang tid
  • det kan være svært for andre at forstå, hvordan det kan være at have en stofskiftesygdom 

Rigtig god bedring